Bahan-bahan ( 4 org )
1/2 cwn pop corn kernels
3 tbsp minyak sayur/ canola
1/2 cwn butter
1 cwn gula perang
1/4 cwn corn syrup/golden syrup
1/2 tsp garam
1/4 tsp baking soda
1/2 tsp vanilla
Cara-cara
- Panaskan minyak dlm periuk yg deep n berpenutup
- masukkan jagung popcorn dan tutup. xlama pastu akan dgr bunyi "pop" byk kali. Goncang2 periuk sampai dah xdgr bunyik "pop"
- keluarkan popcorn n asingkan dgn kernels yg xjd popcorn.
- Panaskan oven suhu 120C.
- Dalam periuk kecil, cairkan butter. Masukkan gula perang, garam dan golden syrup/corn syrup
- Kacau dan biarkan ia mendidih. Bila dh didih, biar skjap dlm 2-3 min tanpa dikacau. api jgn besar sgt yer..
- alihkan dari api, masukkan baking soda dan vanilla. kacau sampai sume sebati
- Tuang kat popcorn yg dah siap tadi, dan gaulkan.
- Ratakan atas dulang oven yg dah di alas wax paper. Bakar 45 min, dgn membalik2kan setiap 15min.
- Tunggu sejuk baru patah2kan n simpan dlm bekas kedap
Notes: 1. butter tu boleh kurangkan sebab rasa agak oily. 2. biasenye boleh subs madu untuk golden/corn syrup. utk resipi ni tak sure sbb xpnh subs.tp u all bule cuba n report feed back..=) 3. sy tak bakar smpai 45min pun, agak2 jgn smpai hangit dahler.
by mun ;)
0 comments:
Post a Comment