Monday, August 3, 2009

Caramel Popcorn


Bahan-bahan ( 4 org )

1/2 cwn pop corn kernels
3 tbsp minyak sayur/ canola


1/2 cwn butter
1 cwn gula perang
1/4 cwn corn syrup/golden syrup
1/2 tsp garam
1/4 tsp baking soda
1/2 tsp vanilla


Cara-cara
  1. Panaskan minyak dlm periuk yg deep n berpenutup

  2. masukkan jagung popcorn dan tutup. xlama pastu akan dgr bunyi "pop" byk kali. Goncang2 periuk sampai dah xdgr bunyik "pop"

  3. keluarkan popcorn n asingkan dgn kernels yg xjd popcorn.

  4. Panaskan oven suhu 120C.

  5. Dalam periuk kecil, cairkan butter. Masukkan gula perang, garam dan golden syrup/corn syrup
  6. Kacau dan biarkan ia mendidih. Bila dh didih, biar skjap dlm 2-3 min tanpa dikacau. api jgn besar sgt yer..

  7. alihkan dari api, masukkan baking soda dan vanilla. kacau sampai sume sebati

  8. Tuang kat popcorn yg dah siap tadi, dan gaulkan.

  9. Ratakan atas dulang oven yg dah di alas wax paper. Bakar 45 min, dgn membalik2kan setiap 15min.

  10. Tunggu sejuk baru patah2kan n simpan dlm bekas kedap


Notes: 1. butter tu boleh kurangkan sebab rasa agak oily. 2. biasenye boleh subs madu untuk golden/corn syrup. utk resipi ni tak sure sbb xpnh subs.tp u all bule cuba n report feed back..=) 3. sy tak bakar smpai 45min pun, agak2 jgn smpai hangit dahler.

by mun ;)

0 comments:

Post a Comment

 

Blog Template by YummyLolly.com - Header Image by Vector Jungle